7 september 2024

Bezienswaardigheden van Waadhoeke

Beleef Waadhoeke vanaf de fiets! De onderstaande bedrijven beiden hun mooie producten en faciliteiten aan tijdens de fietstocht. De lijst wordt nog aangevuld in aanloop naar 7 september.

Op deze pagina ook een overzicht van bezienswaardigheden waar één of meerdere routes langs komen. Stap gerust even af om te kijken of iets te kopen, je hebt tijd genoeg. De finish sluit immers pas om 18.00 uur. Als deelnemer aan de Waadhoeke Fietstocht zie je het gebied niet alleen, je ervaart en proeft het ook!

Grand Café De Doelen

Alle routes starten voor het terras bij Grand Café De Doelen aan de Breedeplaats in Franeker. Het etablissement biedt je voor de start een kopje koffie met een kleine versnapering aan.

"Wij vinden de Waadhoeke Fietstocht een prachtig initiatief! Het lokale en laagdrempelige van de fietstocht, in combinatie met een (lokaal) hapje en drankje spreekt ons aan. Daar dragen wij graag aan bij! Bij de start serveren we Us kofje (uit Bolsward)."

Pieter van Dijk - Grand Café De Doelen

www.dedoelen-franeker.nl
T. 0517 383 256

Alle routes starten voor het terras bij Grand Café De Doelen.
 

Poptaslot Marsum

Het centrale rustpunt van de Waadhoeke Fietstocht is dit jaar op een unieke locatie: het terrein van het Poptaslot in Marsum. Heringastate, zoals het gebouw officieel heet, is een van de best bewaarde stinzen van Fryslân. Het landhuis werd in de vijftiende eeuw gesticht door de familie Heringa en kreeg in 1631 zijn huidige vorm. Dat het huis nog altijd in zo’n goede staat verkeert is te danken aan de latere eigenaar dr. Henricus Popta, een gegoede advocaat uit Leeuwarden die via zijn testament regelde dat de state behouden bleef. Popta stichtte ook het nabijgelegen hofje voor armlastige vrouwen. De state zelf is vandaag niet te bezoeken, wel kun je in het hofje en in de tuinen kijken.

In juli en augustus zijn er van maandag tot en met zaterdag iedere zaterdag rondleidingen op het hele uur, de eerste om 11.00 en de laatste om 16.00 uur. In alle andere maanden kun je een rondleiding boeken.

Zie de website: poptaslot.nl

De Tuorrebout - Menaam

Midden in het dorp Menaam, aan de voet van de kerkterp, ligt De Tuorrebout. Hier vinden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie dagbesteding. Ze werken in de (pluk)tuin, dierenweide, timmerloods of doen in- en ompakklussen. De producten die ze maken, zoals kaarsen, knuffels en vogelhuisjes, zin in de eigen cadeauwinkel te koop. De Tuorrebout is ook een Rustpunt voor fietsers en wandelaars. Dankzij hulp van de medewerkers kun je hier  genieten van een heerlijk bakje koffie of thee, dat met ‘zorg’ wordt gemaakt. Open van maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 15.30 uur en speciaal voor de Waadhoeke Fietstocht ook op zaterdag 7 september.

Zie de website: www.tuorrebout.nl

Theetuin Peins

Theetuin Peins (47, 67, 120 km) is een bijzondere natuurtuin van 10.000 m2. Hier gaat de rust van bomen en planten hand in hand met het drukke leven van vogels, vlinders en insecten. Op één van de terrassen of in het theehuis kun je in alle rust genieten van verse koffie/thee met heerlijk appelgebak, ijs of biologisch appelsap. Alle consumpties zijn hier voor eigen rekening.

Een tuin van formaat die het ecologische systeem wil ondersteunen. Water, planten en bomen bieden een rustplaats en voedsel aan insecten, spinnen, amfibieën en vogels. Centraal ligt de grote vijver met een rijke, natuurlijke, vlindervriendelijke beplanting van o.a. koninginnekruid. Door de hoogteverschillen is er op verschillende plaatsen een prachtig uitzicht op de vijver en de tuin. De manshoge insectenmuur, zorgvuldig opgestapeld van verschillende soorten materialen, is een echte bezienswaardigheid. Ook zijn er een tweede vijver, een bos, een boomgaard met nieuwe en oude appel- en perenrassen en rondom de stelpboerderij een bonte bloementuin. Door natuurlijk evenwicht straalt de gehele tuin een grote rust uit, die door de bezoekers ook daadwerkelijk wordt ervaren..

www.theetuinpeins.nl

De theetuin is open op donderdag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur. 

Fietspont Keimpetille

Vlak ten zuiden van Zweins ligt het buurtschap Keimpetille. Eeuwenlang kon je hier via een brug (Fries: tille) de toenmalige Harlingervaart oversteken. Toen de vaart in 1946 was verbreed tot het Van Harinxmakanaal verdween de brug. Er kwamen twee ponten voor in de plaats: een grote kabelpont voor auto’s en landbouwvoertuigen en een kleine voor fietsers en wandelaars. Na het opheffen van de pontverbinding in 1963 moest verkeer via de bruggen in Dronryp of Franeker het kanaal over, maar sinds 2011 kunnen fietsers en wandelaars ook weer bij Keimpetille de oversteek maken. Dat hiermee in een grote behoefte wordt voorzien, blijkt wel uit de passagierscijfers. In 2023 weden 13.418 mensen overgezet. De zonnepont Jacob Petrus Miedema, bemand door enthousiaste vrijwilligers, kan twaalf passagiers met fiets tegelijk overzetten. Op de noordoever staat een mooi veerhuisje met een terras met uitzicht over het weidse groene land en langsvarende schepen. Je kunt hier koffie, thee, frisdrank en ijs kopen. Ook is er een TIP-punt met allerlei toeristische informatie over de regio.

Dankzij eendrachtige samenwerking met de stichting fietspont Keimpetille is het gelukt de pont op nemen in 27 en 47 kilometer-routes van de Waadhoeke Fietstocht. Speciaal voor de gelegenheid komt het Harlinger zonnepontje Jonge Seun de Jacob Petrus Miedema ondersteunen. Om de capaciteit efficiënt te benutten, wordt de route van 47 kilometer in twee richtingen gereden. Je kunt bij je inschrijving kiezen voor versie A of B. Bij A ga je eerst ‘om de zuid’ en zit de oversteek relatief vroeg op de route, bij B maak je de oversteek vanaf de noordzijde tegen het einde van je tocht.

Reguliere vaartijden 2024: van 20 april t/m 29 september dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Van 5 t/m 27 oktober op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Een overzet kost 1,50 p.p. 

https://fietspontkeimpetille.nl 

 

B&B Piebengastate Wjelsryp

B&B Piebengastate is de ideale plek om sfeervol te overnachten op het platteland. De prachtige monumentale boerderij ligt op 5 km van Franeker. 

Piebengastate beschikt over 2 sfeervolle kamers. Beide kamers beschikken over heerlijke bedden. Er is gratis Wifi en tv aanwezig. Het luxe uitgebreide ontbijt wordt geserveerd in de gezamenlijke huiskamer, waar het 's avonds ook nog gezellig vertoeven is. Vanuit de huiskamer kunt u het zonnige terras betreden, waar u met mooi weer ook kunt ontbijten. De kamers zijn ook gezamenlijk te huur voor vrienden of familieweekend.

Er is ruime parkeerplaats voor uw auto, maar ook uw motor en fiets kunnen veilig binnen gestald worden.

www.piebengastate.nl

OASTEREIN 4, 8842 LM Wjelsryp