7 september 2024

Bezienswaardigheden van Waadhoeke

Beleef Waadhoeke vanaf de fiets! De onderstaande bedrijven bieden hun mooie producten en faciliteiten aan tijdens de fietstocht. Op deze pagina ook een overzicht van bezienswaardigheden waar één of meerdere routes langs lopen. Stap gerust even af om te kijken of iets te kopen, je hebt tijd genoeg. De finish sluit immers pas om 18.00 uur. Als deelnemer aan de Waadhoeke Fietstocht zie je het gebied niet alleen, je ervaart en proeft het ook!

De Donatuskerk van Dongjum

De routes van 43 en 72 kilometer komen langs de Donatuskerk van Dongjum. Het gebouw staat op de fundamenten van een kerk uit de elfde eeuw. Deze eerste kerk brandde omstreeks 1600 af. Er werd een nieuwe gebouwd die tot eind achttiende eeuw bleef staan. In 1777 liet de staatsman Sicco van Goslinga het huidige gebouw bouwen. Hij ligt met zijn familie begraven in de kerk, tegen de oostmuur staat een groot marmeren grafmonument. De kerk van de Protestantse Gemeente van Ried-Skingen is nog geheel in oude stijl ingericht en staat er sinds een restauratie in 2013-2014 weer piekfijn bij.

Theetuin Peins

Speciaal voor de kortste route is Theetuin Peins toegevoegd. Je kunt even stoppen bij een bijzondere natuurtuin van 10.000 m2. Hier gaat de rust van bomen en planten hand in hand met het drukke leven van vogels, vlinders en insecten. Op één van de terrassen of in het theehuis kun je in alle rust genieten van verse koffie/thee met heerlijk appelgebak, ijs of biologisch appelsap.

Een tuin van formaat die het ecologische systeem wil ondersteunen. Water, planten en bomen bieden een rustplaats en voedsel aan insecten, spinnen, amfibieën en vogels. Centraal ligt de grote vijver met een rijke, natuurlijke, vlindervriendelijke beplanting van o.a. koninginnekruid. Door de hoogteverschillen is er op verschillende plaatsen een prachtig uitzicht op de vijver en de tuin. De manshoge insectenmuur, zorgvuldig opgestapeld van verschillende soorten materialen, is een echte bezienswaardigheid. Ook zijn er een tweede vijver, een bos, een boomgaard met nieuwe en oude appel- en perenrassen en rondom de stelpboerderij een bonte bloementuin. Door natuurlijk evenwicht straalt de gehele tuin een grote rust uit, die door de bezoekers ook daadwerkelijk wordt ervaren.

www.theetuinpeins.nl

De theetuin is open op donderdag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur. 

De routes 72 en 125 km passeren Theetuin Peins ook, echter vlak voordat de rustpost bereikt wordt. Bij de rustpost wordt een lekkernij verzorgd, bij theetuin Peins zijn de voorzieningen voor eigen rekening.

De IJstuin Dronryp

De IJstuin Dronryp aan de Ljouwertertrekwei 38 - alle routes komen erlangs - is een combinatie tussen een ijssalon en een theetuin. Een heerlijke plek aan het water van het Van Harinxmakanaal met een speelstrandje en een groot terras waar je kunt genieten van een ijsje of een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.

www.deijstuin.nl.

In april open op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag 10.00 tot 16.00 uur, van mei t/m september op donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur.

Tijdens Waadhoeke Fietstocht zit een ijsje voor iedereen bij de prijs inbegrepen.

 

Wad Noflik

Een extra pleisterplaats voor de deelnemers van de 125 kilometer en voor anderen een mooie bestemming voor een volgende fietstocht! Bij Brasserij Wad Noflik, Van Albadaweg 21 in Oudebildtzijl bruist het van enthousiasme en passie voor het goede, het lieve, het fijne, het genieten en vooral: het gezelschap van fijne mensen. Verwennerij in optima forma met heerlijke koffies, fijne taartjes, koeken en cakejes of lekker lunchen met robuuste tosti’s, huisgemaakte soepen en heerlijk vers landbrood.

www.wadnoflik.nl

Openingsdagen en -tijden:
maandag en dinsdag van 10.00-16.00 uur
donderdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur
woensdag gesloten


Voor alle deelnemers aan de 125km route is een kopje koffie en appel-plaattaart bij de prijs inbegrepen.
 

De Slachtedyk

De Slachtedyk is een eeuwenoude dijk die zich slingerend een weg baant door het overwegend groene land vanaf de waddenkust bij Oosterbierum tot Raerd. De 42 kilometer lange slaperdijk beschermde eeuwenlang een flink deel van Noordwest-Fryslân tegen het water. Sinds 2000 wordt de dijk door It Fryske Gea beheerd. De natuurorganisatie probeert sindsdien om de natuurwaarden van dit beeldbepalende cultuurhistorische element in het landschap te versterken zodat de Slachtedyk een lang lint van natuur wordt.

www.itfryskegea.nl/natuurgebied/slachtedyk/

De route van 72 kilometer volgt een groot deel van het zuidelijke deel van de Slachtedyk, de fietsers van de 125 kilometer komen ook over het noordelijke deel. 

Yeb Hettinga Museum & Zodenhuis in Firdgum

Ooit een school, later een verzameling van landbouwhistorie: nu een streekmuseum met archeologie van het Friese terpengebied en locatie van de replica van een vroeg-middeleeuws zodenhuis. Het Yeb Hettinga Museum in de oude school van Firdgum is een ode aan oprichter Yeb Hettinga (1938-1999) die tijdens zijn leven het schoolgebouw kocht en veel informatie verzamelde over het het voormalige Barradeel en haar landbouwhistorie. Hettinga kon zijn werk niet voltooien, een stichting maakte zijn wens alsnog waar.

Ze zijn op 2 september speciaal voor Waadhoeke Fietstocht vrij toegankelijk. Consumpties zijn voor eigen rekening. 

www.yebhettingamuseum.nl

Open vanaf 1 april op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00, voor groepen ook op andere tijden, op afspraak.

Gratis entree tijdens Waadhoeke Fietstocht. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Grand Café De Doelen

"Wij vinden de Waadhoeke Fietstocht een prachtig initiatief! Het lokale en laagdrempelige van de fietstocht, in combinatie met een (lokaal) hapje en drankje spreekt ons aan. Daar dragen wij graag aan bij! Bij de start serveren we Us kofje (uit Bolsward)."

Pieter van Dijk - Grand Café De Doelen

www.dedoelen-franeker.nl
T. 0517 383 256

Alle routes starten voor het terras bij Grand Café De Doelen.
 

Minicamping en theetuin Slappeterp

“Onze deelname geeft aan dat we het mooi vinden om mensen in contact te brengen met dit weidse gebied van terpen, terpdorpen, kwelderdijken en vergezichten. Onze theetuin wordt vaak ervaren als een oase na een ferme fietstocht met (tegen)wind zoals dat in NoardWest het geval kan zijn en op dat moment smaakt die eigengemaakte vlierbloesemlimonade extra lekker.”

Wimmy Bouma & Gauke Kuiken

Alle routes doen Minicamping en theetuin Slappeterp aan als rustpost.

www.minicampingslappeterp.nl
T. 0518 451854