7 september 2024

Vier gevarieerde afstanden

De Waadhoeke Fietstocht 2023 kent vier afstanden: 26, 43, 72 en 125 kilometer. De kortste route is erg geschikt voor gezinnen met jonge(re) kinderen of senioren. Wil je de omgeving verkennen en beleven als toerist? Kies dan voor de 43 kilometer. Ga je voor een uitdaging en wil je een groot deel van de Waadhoeke zien? Dan is de 72 kilometer op jouw lijf geschreven. Voor de echte kilometervreter op de racefiets is er de 125 kilometer.

Voor de start krijg je op de Breedeplaats in Franeker een kopje koffie of thee van Grand Café De Doelen met een lekkernij aangeboden. Alle routes komen langs Theetuin Slappeterp waar ook een gratis drankje en iets lekkers voor je klaar staan. De langste route kent nog een extra pleisterplaats waar je koffie en appel-plaattaart krijgt en gratis je bidon kunt vullen met sportdrank. Uiteraard zijn er onderweg ook de nodige horecagelegenheden waar je op eigen rekening kunt uitrusten. Bij de deelnemende bedrijven kun je vaak ook Waadhoekster streekproducten kopen. Alle routes eindigen op it Sjûkelân waar het eerste drankje voor onze rekening is!

26 kilometer

De Waadhoeke Fietstocht stimuleert mensen om te gaan fietsen of te blijven fietsen. Voor ouders met kinderen die nog niet zo lang zelfstandig fietsen is 26 kilometer een mooie afstand om samen te genieten van Waadhoeke. De route past ook goed bij senioren voor wie blijven fietsen soms een uitdaging is. Je hebt alle tijd, dus je kunt rustig pauzeren bij Theetuin Peins, Theetuin Slappeterp (rustpost) en/of De IJstuin in Dronryp, voordat je weer in Franeker aankomt.

Bekijk hier de route:
https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3377791

MEER INFO

43 kilometer

Een afstand voor mensen die vooral als toerist Waadhoeke willen verkennen. Je komt onder meer langs het kerkje van Dongjum, het Yeb Hettingamuseum in Firdgum en de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. De Groate kerk is het startpunt van de wereldberoemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Onderweg zijn diverse rustposten.

Bekijk hier de route:
https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3438723

MEER INFO

72 km

De route van 72 kilometer balanceert tussen lekker kilometers maken en ontspannen de tijd nemen om hier en daar te kijken. Je volgt vanuit Franeker een groot deel van de Slachtedyk, de slaperdijk die eeuwenlang een groot deel van Noordwest-Fryslân beschermde tegen het water. Je pikt een hoekje van Súdwest-Fryslân mee voor je bij Spannum weer de Waadhoeke in komt. Ook deze route gaat langs IJstuin Dronryp en Theetuin Slappeterp (rustpunt).

Bekijk hier de route:
https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3377764

MEER INFO

125 km

Deze langste route heeft veel mooie uitzichten en is voor velen best een pittige uitdaging! Geniet van bijna de hele Slachtedyk (in twee delen) en van de dorpen in het Bildt. Naast het rustpunt Theetuin Slappeterp is er een extra pleisterplaats bij Wad Noflik in Oudebildtzijl.

Bekijk hier de route:
https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3438713

MEER INFO

Navigatie

Alle deelnemers krijgen een informatieboekje mee. Hierin staat voor iedere afstand een kaartje met de route en de bezienswaardigheden waar je kunt stoppen. Ook stellen de organisatie en de partners zich voor en vind je telefoonnummers voor noodgevallen.

Alle routes zijn bewegwijzerd met pijlen in één kleur (zie foto) met de logo’s van Waadhoeke Fietstocht en de Franeker Wielerclub erop. Op elke kruising waar routes splitsen staat een herkenbaar Waadhoeke Fietstocht-splitsingsbord (zie foto).

Alle bezienswaardigheden worden op de route aangegeven met een duidelijk bord. Ze liggen soms iets van de route af, er wappert ter herkenning een beachflag van Waadhoeke Fietstocht. Na je bezoek ga je terug naar het bezienswaardigheid-bord om de route te vervolgen. In de week voor zaterdag 2 september kun je op deze pagina ook de GPX-file downloaden voor in je eigen navigatieapparaat.