4 september 2021

Bezienswaardigheden en streekprodukten van Waadhoeke

Beleef Waadhoeke vanaf de fiets! Onderstaande bedrijven bieden hun mooie producten en faciliteiten aan tijdens de fietstocht. Wanneer je deelneemt aan de Waadhoeke Fietstocht zie je dus niet alleen Waadhoeke maar proef en ervaar je het meteen! Tijdens de route kun je bovendien een korte stop maken bij enkele van deze ondernemers.

Insectenidylle Griene Dyk

Een insectenidylle biedt een plek voor allerlei insecten, waaronder vlinders en bijen, door middel van wilde bloemen, insectenhotels en meer. Zo’n idylle is sinds oktober 2019 te vinden op de Griene Dyk tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie.

Fietsers op de 40 kilometer route komen via de Griene Dyk, stop ook even bij het informatiebord!
 

Bunker Koehoal - Sédyk

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er aan de zeedijk tussen de woningen Sédyk 4 en 6 en aan de Griene Leane onder Tzummarum op last van de Duitse bezetters een stelling gebouwd die deel uitmaakte van de Duitse luchtverdediging. De 'Ortskommandantur' van de Stelling Koehoal zetelde in Franeker.In de bunker zijn in vitrines verschillende voorwerpen uit de oorlogstijd te zien. Veelal is er sprake van zaken die door de Duitsers werden gebruikt, het was immers een Duitse bunker. Daarnaast is op panelen de rol van de bunker in de luchtverdediging zichtbaar gemaakt.

www.bunkerkoehoal.nl
Sédyk 1, Oosterbierum

Tijdens Waadhoeke Fietstocht is Bunker Koehoal geopend van 9.30-12.30 en vrij toegankelijk (aan route 40-70-110km)
 

Planetenpils - Franeker

"Planetenpils, niet zomaar een biertje! Sinds mei 2016 niet meer weg te denken uit Franeker en omstreken. Een werelds biertje geïnspireerd op Eise Eisinga, grondlegger van het Planetarium. Met het ontwerp word een knipoog gemaakt naar eise Eisinga. De kenmerken op het etiket zijn op meerdere manieren uit te leggen: de sterren verwijzen niet alleen naar de planeten, maar ook naar Franeker als ster van de Elfsteden. Saturnus in de vorm van een pompeblêd benadrukt het Friese karakter,maar het toeval wil ook nog eens dat de planeet Saturnus vernoemd is naar de Romeinse God van de landbouw. Een mooie verwijzing naar de ingrediënten van dit bier. EISKOUD slaat natuurlijk op Eise Eisinga ,maar geeft tevens aan dat ie zo het lekkerste smaakt!"

TSJOCH!

https://www.facebook.com/planetenpils
Tijdens Waadhoeke Fietstocht zit een Planetenpilsje bij de prijs in! 

Franeker Loskop - Ambachtsbakker Siesling Franeker

"Dankzij Ambachtsbakker Siesling genieten alle deelnemers van de unieke Franeker Loskop, ’ s ochtends voor aanvang van de tocht bij een kopje koffie.De Loskop is een hazelnoot-schuimgebakje met een vleugje sinaasappel. Dit geeft de Loskop een typisch Franeker ‘twist’. Sinds mensenheugenis hoort de geur van gekonfijte sinaasappelsnippers immers bij de stad. Een Franeker legende vertelt hoe een woedende professor zijn studenten bekogelt met ‘haselbollen’ en hun daarbij uitscheldt voor ‘Loskoppen’. Eén van de studenten kaatst zo’n gebakje terug, in het gezicht van de theoloog Maccovius. Dit zorgde voor een groot schandaal, want de man was voor de rest van zijn leven aan één oog blind."

www.siesling-franeker.ambachtsbakker.nl
Tijdens Waadhoeke Fietstocht zit de Franeker Loskop bij de prijs in! 
 

Yeb Hettinga Museum - Firdgum

"Het Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude Skoalle van Firdgum. Dit gebouw is van 1902 tot 1936 als school in gebruik geweest en vervolgens als landbouwschuur in verval geraakt. Lokale boer en amateur  historicus Yeb Hettinga (1938-1999) heeft het gebouw met veel liefde gerestaureerd. Tegenwoordig is het in gebruik als erfgoedmuseum en archeologisch steunpunt, met exposities van schoolspullen, oud landbouwgereedschap en archeologische terpenvondsten. Tevens is er een galerie waar kunst wordt geëxposeerd."

www.yebhettingamuseum.nl
Tijdens Waadhoeke Fietstocht geopend voor publiek - toegangsprijs €3,- pp
 

Van Harenskerk - St. Annaparochie

"Rembrandt van Rhijn trouwde met Saskia van Uylenburgh in 1634 op deze plek. Van Harenskerk, in 1682 gebouwd, eerste voorbeeld centraalbouw in Friesland. Prachtig eikenhouten interieur, preekstoel, grafkapel van de Van Harens. De Van Harenskerk is zeker een bezoek waard!"

Tijdens Waadhoeke Fietstocht 2021 passeren de routes 70 en 110 km de Van Harenskerk.

www.vanharenskerk.nl
Algemene openingstijden: 25 mei t/m 28 sept zaterdag van 13.00–17.00
 

Grand Café De Doelen

"Wij vinden de waadhoeke fietstocht een prachtig initiatief! Het lokale en laagdrempelige van de fietstocht, in combinatie met een (lokaal) hapje en drankje spreekt ons aan. Daar dragen wij graag aan bij! Bij de start serveren we Us kofje (uit Bolsward)."

Pieter van Dijk - Grand Café De Doelen

www.dedoelen-franeker.nl  0517 383 256
 

Minicamping en theetuin Slappeterp

“Onze deelname geeft aan dat we het mooi vinden om mensen in contact te brengen met dit weidse gebied van terpen, terpdorpen, kwelderdijken en vergezichten. Onze theetuin wordt vaak ervaren als een oase na een ferme fietstocht met (tegen)wind zoals dat in NoardWest het geval kan zijn en op dat moment smaakt die eigengemaakte vlierbloesemlimonade extra lekker.”
 
Wimmy Bouma & Gauke Kuiken

www.minicampingslappeterp.nl  0518 451854

Dykstrastate Menaam

"Wij doen mee met de Waadhoeke Fietstocht om alle fietsers en andere belangstellenden te laten zien, ruiken en proeven van de (h)eerlijke producten van de Waadhoeke!"
 
Familie Lautenbach, Dykstrastate Menaam

www.friesvleespakket.nl  0518 462641

Streekprodukten van Bildts Genot

"Wij doen mee omdat gezond voedsel en sport nauw met elkaar zijn verbonden. Het één versterkt het ander en andersom. Daarnaast laten wij graag proeven wat de unieke smaak is van onze producten. De regio staat bekend om zijn aardappelen, voornamelijk de Bildtstar. Maar er is veel meer. En dat laten we graag aan iedereen zien en proeven!"

Sjoerd de Jong

www.facebook.com/bildtsgenot  info@bildtsgenot.nl